Focaccia (čti fokača) je tradiční italský chléb a je to vlastně taková dalši obměna pizzového těsta a určitě doporučuji vyzkoušet – je skvělá teplá i studená… v původních receptech ji najdete většinou bez náplně, ale myslím, že s ní je to mnohem lepší… |
V pekárně zadělejte těsto z těchto surovin: 300ml teplé vody 3 lžíce olivového oleje 1 lžička cukru 500g hladké mouky T650 1,5 lžičky soli sušené droží nebo půl kostičky čerstvého program TĚSTO |
|
Dále si připravte náplň – nejlepší je kombinace několika sýrů, já používám nejčastěji hermelín, nivu a balkán – ale složení je opravdu jen na vás. Dále lze přidat do focaccii i olivy, sušená rajčata či bazalku – záleží jen na vaší fantazii. | |
Vykynuté těsto rozdělte na přibližně dvě stejné části a jednu z nich vyválejte. V původním receptu bylo vyválení dokulata, ale to se mi nevešlo na plech a tak vyvaluji obdélník na celý velký plech – stejně jako u pizzy to chce vyválet tenší těsto… Pokud chcete foccaciu kulatou, rozdělte těsto na čtyři díly a udělejte dvě foccacie – jednu třeba naplňte olivami a sýrem a druhou jen sýrem apod.
|
|
Vyválené těsto dejte na plech vystlaný pečícím papírem a poklaďte jej kousky sýrů, přípradně přidejte již zmiňované olivy, bazalku či suš.rajčata…. | |
Překryjte druhou plackou vyválenou do tenka, kraje spojte přehnutím nahoru a přitisknutím. Nechejte dokynout cca 20 minut a před pečením udělejte do placky důlky kloubem prstu. | |
Pečeme na 180st cca 30 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý… ihned po vyndání z trouby potřeme lžící olivového oleje, kterou smícháme (nebo se alespoň pokusíme) s lžící mléka. PS. Můžete pomazat jen olejem, ale přišlo mi to díky kombinaci se sýry pak celé dost mastné…. |
|
Focaccia je skvělá teplá, podáváme se zeleninovým salátem a u nás stačí jako večeře… a mám vyzkoušeno, pokud zbyde, tak je skvělá i studená…
|
|
Zkusila jsem přefotit… problém je, že ji dělám většinou k večeři a to už je fakt špatný světlo a s bleskem to taky není ono… ale snad tyto fotky jsou lepší :-)) |
|
Výsledek je vždy výborný…. tentokrát s eidamem, mozzarelou a Nivou.. prostě co lednice dala… |
|
|