Někdy vznikají recepty trošku náhodou – třeba chcete udělat skvělý batátový sýr podle receptu od Jezinek z bezinek. Všechno vypadalo skvěle….. hmotu jsem nandala do formiček a těšila se, jak si pochutnáme…
Jaké bylo ale druhý den překvapení, když jsem sýr chtěla vyklopit a zjistila jsem, že to prostě nejde…. nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu, ale tuším, že to bude problém agaru nebo prostě kuchařky… prostě stane se…
Část sýru jsem použila jako skvělou pomazánku, ale přesto ho zbylo ještě dost a tak jsem přemýšlela jak ho využít a napadl mne prostě slaný koláč alias quiche – čili KIŠ :-))
Připravila jsem si těsto z 200 g špaldové hladké mouky, 100 g rostlinného tuku, 100 ml vody a trošku soli. Propracujte těsto a nechejte to v lednici cca hodinu odpočinout.
Poté těsto namačkejte nebo vyválejte do vymazané formy.
Na náplň použijte právě ten trošku nepovedený sýr (vyrobíte ho podle receptu, který uvádím v úvodu, jen nebudete dávat agar a vařit ho… prostě vše jen spolu rozmixujete)…. plus přidáte libovolnou náplň – alá co lednice dala – v mém případě zbytek špenátu s cibulkou ze včera, olivy, cuketu a sušená rajčata.
Na těsto namažte silnější vrstvu „sýrové“ náplně.
Cuketu nakrájejte na tenká kolečka. Nejlepší je na to použít speciální oboustranné struhadlo Tygr.
Přidejte ostatní náplň a opravdu tady je to jen a jen na vás….
Na vrch můžete ještě posypat tzv. veganským parmezánem – což jsou rozmixované kešu ořechy smíchané s lahůdkovým droždím.
Zapékejte cca 30 minut na 180 st.
Tenhle slaný koláč je skvělý jak teplý, tak studený.
Protože „sýrová“ část byla sama o sobě dost pikantní, nebylo třeba nijak dochucovat cuketu, protože ta díky tenkým plátkům do sebe nasákla chuť ze základu.